zondag 30 november 2008

Hendrik (Henk) de Bruijn (mijn oom)
Foto: schilderij, gemaakt door Henk de Bruijn tussen 1927 en 1929.
"Het noodwoninkje" in Breukeleveen. Het huisje dat wij bewoonden toen we het kruidenieren niet langer vol konden houden in verband met de zeer ernstige ziekte van pa. Het schilderij hangt al jaren in de kamer van Jan de BruijnHenk had een plan, dat hij samen met To, zijn zuster, wist te realiseren.
Hij maakte een 4-persoons tentje waarin hij met zijn vriend en broer een week naar Katwijk wilde.
Maar zie het werd een groep van 7 jongens en 2 tenten op weg naar Katwijk aan Zee.


Foto: genomen door de vader van Jan Ernst. v.l.n.r. Jan de Bruijn, Henk Reek, Rein Land, Jan Ernst, Henk de bruijn, Bertus Hofstede en Jan Hatzman.

De camping is prachtig gelegen in een grote duinpan.
Bron: de aantekeningen van Jan de Bruijn 1917-2008


Foto: de tent, gemaakt door To en Henk.
v.l.n.r. Henk de Bruijn, Jan de Bruijn, Jan Hatzman en Bertus HofstedeFoto: Henk de Bruijn op zijn Tornax bij de Belgische douane
Op de achterkant van de foto staat geschreven:
"With regards; from Henk to Helen"

Henk wilde zijn motor inruilen en een paar weken later kwam hij op zijn nieuwe Tornax, 250 c.c. 2-takt naar Amersfoort. Hij nodigde mij uit voor een 3-daags reisje door België. Voor Jan zijn eerste buitenlandse reis. Henk op zijn Tornax (zie foto). We staan al bij de Belgische douane en gaan richting Antwerpen en daar overnachten we.
Bron: aantekeningen Jan de Bruijn 1917-2008Foto: kopie; Henk de Bruijn

Metje de Bruijn


Foto: kind: Metje de Bruijn en haar moeder Metje Nieuwhoff
Metje de Bruijn is geboren op 06-08-1923 in Zevenhoven, dochter van Gerrit Jakobus (Jacobus) de Bruijn en Metje Nieuwhoff. Metje is overleden op 13-06-2006 in Bilthoven, 82 jaar oud.

Metje:
(1) trouwde met Anthonius Hendrikus Jägers.
(2) trouwde met Jacob Antonie (Jaap) Spiegels.

Kinderen van Metje: Ton en Gerrit Jacobus (Sjaak)


Verhalen uit de jeugd van Metje
(persoonlijk verteld aan Jacomien; (2005)

Twee broers, Steven en Cor, van de vader van Metje, Gert de Bruijn, komen op de fiets van Utrecht en gaan op bezoek bij hun broer.
Eerst gaan ze langs het café "De Hoek" in Zevenhoven, (eigenaar Smit) en kopen een fles jenever voor Gert. Die maken ze met z´n drieën soldaat. Daar houden ze wel van.
Lange tijd later, komt Gert bij het café de Hoek. De eigenaar deelt de Bruijn mee dat er nog steeds een rekening openstaat van een fles jenever. Hoe kan dat nou?
Dat waren dus de broers van Gert.


Metje knikkerde graag, s´ avonds na het eten, op de hoek , waar ook het café was.
Heel zuinig was zij op de knikkers. In het zakje zat een briefje met het aantal knikkers, steeds weer werden deze geteld.
Ze kocht ze voor 1 cent (20 knikkers). En slimme Metje verkocht 17 knikkers voor 1 cent.
Ze hield niet van balspelen, maar wel van het knikkeren.


Zusje van Metje, ToniaTonia was 8 jaar ouder. Tonia had een vriendje. Soms mocht ze dan zondags gaan fietsen, maar dan moest Metje mee van haar vader.
De vriend van Tonia werkte bij een bakker. Metje kreeg dan chocolade. Zij stonden dan wat te praten of te vrijen. Moeder Metje kreeg eens een anonieme brief, die ze voor vader Gert verborgen hield.
In de brief werd gemaand dat ze dochter Tonia beter in de gaten moest houden, want dat ze op straat stond te vrijen en Metje was erbij.
Vader kreeg dit nooit te horen.
Tonia is 62 jaar geworden, is overleden aan niervergiftiging. Op het laatst werd ze ontzettend raar in haar hoofd. Een groot deel van haar leven slikte zij aspirine tegen de hoofdpijn. Dit zou mede hebben bijgedragen aan haar nierziekte.


Gerrit Jakobus, vader van Metje en broer van Hein, grootvader van Jacomien, was veldwachter. De diender werd hij genoemd. Er was veel ontzag voor hem.

Na het overlijden van haar 2e echtgenoot kon ze niet slapen in het echtelijke bed. Metje verkoos de eerste tijd te slapen in de kamer. In mijn herinnering, zoals zij vertelde, sliep ze op de grond.


Klik op de afbeelding om deze te vergrotenFoto: Het laatste bezoek van Jan de Bruijn aan zijn nicht Metje de Bruijn in het verpleeghuis.
14-08-2005Tekst op rouwkaart:na het overlijden van Metje:

Mijn avond gaat vallen, ´t wordt kil om mij heen
Straks moet ik vallen en laat ik jullie alleen
Vergeving voor fouten en voor wat mis is gegaan
Maar kom in mijn nacht dicht om mij heen staan
De tranen in mijn ogen doen niet zo zeer
Als jullie mij troosten voor de laatste keer.

donderdag 27 november 2008

Gerrit Jakobus de Bruijn

Gerrit Jakobus, broer van mijn opa Hein de BruijnFoto: Gerrit Jakobus
(niet de originele foto)
Gerrit Jakobus (Jacobus) de Bruijn is geboren op
04-03-1890 in Houten, zoon van Jan de Bruijn en
Antonia Bogaard
. Gerrit is overleden op 28-11-1966 in Utrecht, 76 jaar oud.
Beroepen:
Gemeenteveldwachter (van Zevenhoven, Nieuwkoop, Nieuwveen en
Noorden Buiten Dienst)
Agent van politie

Gerrit trouwde, 24 jaar oud, op 17-06-1914 in Hilversum met Metje Nieuwhoff, 25 jaar oud. Metje is geboren op 11-02-1889 in Tull en ´t Waal, dochter van Arnoldus Nieuwhoff en Metje de Ruijg. Metje is overleden op 25-01-1977, 87 jaar oud.

Kinderen van Gerrit en Metje:
1 Antonia de Bruijn, geboren op 21-04-1915 in Hilversum.
2 Arnoldus de Bruijn, geboren op 24-08-1920 in Zevenhoven. Arnoldus is overleden op 01-09-1922, 2 jaar oud.
3 Metje de Bruijn, geboren op 06-08-1923 in Zevenhoven.


Foto: Woonhuis in Zevenhoven (links) van Gerrit Jakobus en Metje Nieuwhoff
Op de voorgrond staat Metje
In het rechter woonhuis woonden Jan de Bruijn en Antonia Bogaard (Opoe Zevenhoven), de vader van Gerrit Jakobus en mijn opa de Bruijn (mijn overgrootvader en -moeder)

Jan de Bruijn en Antonia Bogaard

Antonia Bogaard (Opoe Zevenhoven)(mijn overgrootmoeder was getrouwd met Jan de Bruijn (mijn overgrootvader).


Klik op de foto om deze te vergroten.

Foto: Familie bij Opoe Zevenhoven (Antonia Bogaard)
Op de voorgrond Opoe Zevenhoven met Metje de Bruijn op schoot.
Vermoedelijk is foto circa 1926 gemaakt.
v.l.n.r. Antje Kremer, Cor de Bruijn, Tonia (Antonia Martina) de Bruijn, man met hoed en de jongen daarnaast zijn zoons van Oom Jan en tante Leen, destijds woonachtig in Culemborg, naast Metje staat Tonia (zusje van Metje) Metje Nieuwhoff (moeder van Metje en Tonia) en Gerrit Jacobus de Bruijn (gemeenteveldwachter)
Bron: aantekeningen van Jan de Bruijn 1917-2008


Foto links: Antonia Bogaard (1851-1933)

Foto rechts: Jan de Bruijn (1843-1921)Antonia Bogaard is geboren op 12-02-1851 in Culemborg, dochter van Roelof Boogaart (Bogerd) en Anthonia (Antonia) Bronk. Antonia is overleden op 12-02-1933 in Zevenhoven, 82 jaar oud. Notitie bij Antonia: Ook wel genoemd Opoe Zevenhoven.
Antonia trouwde, 20 jaar oud, op 24-11-1871 in Culemborg met Jan de Bruijn, 28 jaar oud. Jan is geboren op 17-08-1843 in IJsselstein, zoon van Dirk de Bruijn en Martijntje van der Kaaij (Kaai). Jan is overleden op 20-08-1921 in Houten, 78 jaar oud.

Kinderen van Jan en Antonia:
1 Dirk de Bruijn, geboren op 06-11-1872 in Jutphaas.
2 Antonia de Bruijn, geboren op 05-08-1874 in Jutphaas.
3 Martina de Bruijn, geboren op 12-08-1876 in Jutphaas.
4 Roelof Hendrik de Bruijn, geboren op 21-10-1878 in Jutphaas.
5 Jan Adrianus de Bruijn, geboren op 09-01-1881 in Jutphaas.
6 Cornelis Gerardus de Bruijn, geboren op 09-03-1883 in Juthphaas.
7 Wilhelmus Johannes de Bruijn, geboren op 21-02-1885 in Jutphaas.
8 Hein de Bruijn, geboren op 02-02-1887 in Culemborg.
9 Gerrit Jakobus (Jacobus) de Bruijn, geboren op 04-03-1890 in Houten.
10 Stephanus Marinus de Bruijn, geboren op 07-07-1892 in Houten.
11 Gijsbertus Adrianus Johannes (Gijs, Janus, Jo) de Bruijn, geboren op 05-02-1895 in Houten.

Brief van Jan de Bruijn aan Gert de Bruijn (vader aan zoon) 1920

Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten

Bovenstaande brief hieronder getypt weergegeven:
Houten, 29 maart 1920
Zeer geachte kinderen & klijnkinderen

Heden uw brief ontvangen en gezien dat u allen nog een goede gezontheit geniet. Dat doet ons zeer veel genoegen. Wat ons betreft, wij zijn niet ziek. Maar dat den ouden dag ons wel eens lastig is kunt u wel begrijpen. Maar wij hebben onze jaaren en als den Heeren ons nog maar een beetje sparen wil voor elkaar dan kunnen wij daar niet genoeg dankbaar voor zijn, op de plaats ben ik voor Kerstmis af niet weer geweest en kan er ook niet meer naar toe en hoe ze het nu met mij maaken zullen weet ik niet.
Ze hoopen altijd nog wel dat ik weer zal koomen, maar dat is uitgesloten. Ik had het zelf ook wel gehoopt, maar als de daags een beetje warmer worden, dan op mijn tuintje. Zoon beetje tobben maar.
Daar is het ook mede afgelopen.
Ze komen nu nog wekelijks mijn geld brengen, maar de baas ontvangt altijd voor een maand loon gelijk maar nu moet hij met april weer naar Mevrouw en hoe het dan gaan zal weet ik niet, dus dat zullen wij maar afwachten. Maar daar zullen wij maar niet over tobben.
Het land agter heb ik maar laten loopen en mijn tuin heeft Van der Grift voor mij omgeploegt nu zal Cor en Steeven dat verder klaarmaken. Steeven en Cor zijn zondags als zij enigszinst kunnen altijd thuis met Antje, Hanna en de klijne Jan, dus zondag hebben wij altijd een gezellige dag.
Paaschen gaat Steeven naar Amsterdam met vrouw en zoon. Ik heb ook een brief van Jan gehad, die maaken het nog best. Gerrit je schrijft mij dat je door den majoor van de Rijksveldwagt bent aagezogt om ook bij de Rijksveldwagt over te gaan.
Ik hoop Gerrit dat je daar eerst eens goed over zal denken en ten minste als je salaris daar ook nog een beetje verhoogd wordt dat je daar ook als vatsoenlijk burger kan leven.
Je hebt daar een vrij leven terwijl je bij de Rijksveldwagt meer onder discipline zal staan en je kunt daar je geit houden en je hebt twee varkens en hok dus ik zou dat maar zoo spoedig niet doen. Maar je moet zelf weten wat het beste voor je is. Verder kan ik je berigten dat al je Broeders en Zusters het best maken, ze zijn allemaal goed gezont. Tonia van Hein verwacht ik met Paaschen wel een dag of wat op Houten. Of Betsje of Gijs koomen weet ik niet en wanneer jullui enigszints kunnen kom ons dan ook nog eens bezoeken, en nu de adressen
C.G. de Bruijn van den Bosstraat 22 Utrecht
Steeven van den Bosstraat 28 Utrecht
Janus Leusderweg 204 Amersfoort
Hein Franshalsstraat 13 Amersfoort

Nu Kinderen ontvangt de hartelijke groeten van ons Beiden
Uw Vader en Moeder
Schrijf ons eens spoedig terug (dit staat geschreven op de kop aan bovenkant briefje, binnenzijde)

Het leger en de mobilisatie vanaf 1905


Foto: waar kruisje bij staat is Hein de Bruijn, de andere personen onbekend.


De mobilisatie in Boxtel en de huzaren, waaronder Hein en zijn broer.
Foto genomen in Boxtel, wie is wie? circa 1914


Foto:
Boven
v.l.n.r. 5e van links Hein de Bruijn
Onder
v.l.n.r.

De foto is vermoedelijk op zondag genomen, waarschijnlijk aan het begin van de 1e Wereldoorlog (circa 1914)

Bron: 19-11-2006 - Legermuseum Bronbeek Arnhem
Tentoonstelling "Wie was mijn opa..oma?"

Aantekeningen:Foto:
vooraan 2e van rechts 10e regiment infanterie - adjudant
2e van links vooraan opperwachtmeester (mouw-chevron?; kroontje op mouw)
1e links wachtmeester

Advies: uitzoeken waar 1e regiment huzaren en 10e regiment infanterie gemobiliseerd waren.

Huzaar/veldtenue tot 1912.
Te zien is oud tenue van 1898.
Tenue van adjudant van 1905.
Tenues werden door elkaar gebruikt. Uniformjasje = atilla.
Tenue 3e regiment huzaren donderblauw met rode tressen.
Tenue 1e regiment, 2e en 4e: donkerblauw met blauwe tressen (strepen)
Broer van Hein (Jo) vermoedelijk laagste in rang (er ontbreken sterren op zijn schouders)

Informatie: Stamboek regiment - Nederlands Archief Den Haag.

Boek:
–J. Kooiman–Nederlandse Strijdmacht en hare mobilistatie in 1914 (2 dln.)
Foto’s op internet – “Geheugen van Nederland”.
Foto’s van Kooiman – negatieven in Delft (legermuseum)

Bernard Kazerne in Amersfoort – Cavalerie


Foto: helemaal links; Hein de Bruijn en wie herkent iemand van deze groep?
Klik op de foto om alle gezichten beter te kunnen zien!

Er bestaan foto’s van gemobiliseerde eenheden, was bijzonder in die tijd “Op weg naar het Zuiden naar de grens toe”. De militairen werden ingekwartierd.
De staf/het kader werd ondergebracht bij boerderijen/families, er moest ook ruimte zijn voor de paarden.
De soldaten werden ondergebracht in scholen en bij de stallen.Foto: locatie?
v.l.n.r. Hein de BruijnFoto: v.l.n.r. 3e van links Hein de BruijnFoto: internet; huzaren in Boxtel


Foto: uit fotoalbum van Jan de Bruijn; waar zou deze genomen zijn? Amersfoort of Boxtel.

Rang fourier is aan de staf gekoppeld (belangrijke rang) – verzorgde onder andere de uniformen ( zie foto).

Hein was vanaf circa 1905 huzaar bij het 1e regiment huzaren van het 3e legerkorps, later wachtmeester adminstrateur van hetzelfde regiment. (Prins Willem III Kazerne te Amersfoort)en fourier.

woensdag 26 november 2008

Abrahamina Johanna van de Waardt (mijn grootmoeder)Abrahamina Johanna (Mien) van de Waardt is geboren op 23-01-1885 in Culemborg, dochter van Hendrik van de Waardt en Wouthrina Kars. Abrahamina is overleden op 08-02-1941 in Utrecht, 56 jaar oud.
(1) trouwde, 25 jaar oud, op 16-11-1910 in Vlaardingen met Wilhelmus Johannes de Bruijn, 25 jaar oud. Wilhelmus is geboren op 21-02-1885 in Jutphaas, zoon van Jan de Bruijn en Antonia Bogaard. Wilhelmus is overleden in 1912 in Jutphaas, 27 jaar oud.
(2) trouwde, 32 jaar oud, op 04-04-1917 in Culemborg met Hein de Bruijn, 30 jaar oud. Hein is geboren op 02-02-1887 in Culemborg, zoon van Jan de Bruijn en Antonia Bogaard.
Hein de Bruijn heeft aan het sterfbed van zijn broer Wilhelmus Johannes beloofd voor Mien te zorgen.


Foto: Hein de Bruijn en Abrahamina Johanna van de Waardt


Foto: gemaakt in 1933 door Evert de Jager; locatie Utrecht Koppestokstraat 25, huis van Mien en Hein.
v.l.n.r. Moeder van Evert, , Tonia (To) (zusje van Jan en Henk), Hein (Pa), Mien (Ma), Jan de Bruijn, Annie Wilmink, vriendin van daarnaast Henk de Bruijn.Foto: Abrahamina Johanna (Mien) met haar kleindochter Bep de Jager.

Zaterdag 8 februari 2003; geschreven door Jan de Bruijn, jongste zoon van Abrahamina Johanna de Bruijn-van de Waardt.

Als vanzelf gaan mijn gedachten terug naar een andere zaterdag 8 februari in 1941.
Toen Pa en ma, Henk en ik in Utrecht aan de Burgermeester Reigerstraat 63 bis woonden onder de Duitse bezetting.
Moeder lag al en week op bed. Pa vertelde me dat de dokter was gekomen en na een onderzoek het noodzakelijk oordeelde dat er een tweede arts werd geraadpleegd. Samen beslisten ze dat Moe onmiddellijk naar het ziekenhuis moest. Ze is wel heel erg ziek; ze heeft een dubbele longontsteking. Zeer snel zaten we op de fiets richting ziekenhuis. Ze merkte onze binnenkomst niet op. We zagen en hoorden slechts haar zwoegende ademhaling, een extra apparaat hielp haar daarbij. De dokter kwam binnen en schudde zijn hoofd en sprak de fatale woorden: Meneer de Bruijn u moet zich op het ergste voorbereiden. Het was bijna elf uur. Een uur lang hebben we zo bij haar gezeten. Geen enkele verandering. Nu en dan pakte pa haar hand en sprak tegen haar: Mien hier is Hein, hoor je me. Henk en Jan zijn er ook. Knijp maar in mijn hand als je me hoort. Geen reactie. Dan het moment dat er een volledige stilte viel, gevolgd door opnieuw geluiden. Maar het was een verloren strijd. Toen werd het voor de laatste keer stil en het bleef stil. Een allerlaatste afscheid en Hein, Henk en Jan liepen door de stille verduisterde stad in oorlog naar huis. Het was inmiddels zondag 9 februari 1941.Pa kende een natuurlijke begraafplaats in Bilthoven genaamd DEN en RUST; daar zou hij graag een graf willen kopen voor 2 personen met een kleine steen er op.
Op 13 februari 1941 hebben we haar op DEN en RUST begraven.
Den en Rust, de graven zijn letterlijk in een bestaand dennenbos aangelegd. Ik vond het altijd prettig om daar te wandelen. In die oorlogsjaren is daar trouwens niet veel van gekomen. We hadden geen auto en een paar jaar later had ik ook geen fiets meer; die hadden de Duitsers van mij geleend en vergeten terug te geven.

Tijdens een weekend Amersfoort vroeg ik hem of hij zin had om een bezoekje te brengen aan Den en Rust. Hij was toen al ruim 70 jaar. Zo togen pa en ik met de auto naar Bilthoven en liepen nog een keer samen die prachtige weg van de aula naar het graf. We hadden geen moeite de weg te vinden. Ik heb toen een foto gemaakt. Die schaduw die je over de steen ziet vallen is de schaduw van Pa.

Jan de Bruijn (mijn vader)


Geboorteakte Jan de Bruijn

Jan de Bruijn is geboren op
09-07-1917 in Boxtel, zoon van Hein de Bruijn en Abrahamina Johanna (Mien) van de Waardt.
Jan werd 09-07-1917 geboren in Boxtel, Lennisheuvel, Wijk C 198C. 28-01-1919 verliet het gezin Boxtel, vader, moeder en 3 kinderen, Antonia, Henk en Jan, en gingen naar Houten.

Op hetzelfde adres woonde weduwe Grinsven, zij verliet de woning in 1927.

Het adres is 2x veranderd van naam, de huizen zijn afgebroken.
Jan is overleden op 26-07-2008 in Raalte, 91 jaar oud.
Beroep: leraar (akte behaald 06-06-1937), hoofd, directeur van ULO, MULO, MAVO.


Jan's eerste schooldag
"Daar hebben we Jan de Bruijn. Je bent mooi op tijd. Kom dan gaan we samen naar binnen. Deze plaats heb ik voor je uitgezocht. Kun je de hele klas overzien. Dit is je lei. Heb je wel eens op een lei geschreven? Nee mijnheer, nog nooit.
Wat dacht je, zou je hier met een pen of potlood op kunnen schrijven?
Nee natuurlijk niet maar wel met een griffel, maar die heb ik nog niet.
Als jij nu thuis vraagt of je een griffeldoos mag kopen, krijg jij van mij zolang eeng riffel. Het is nu bijna tijd, ik ga bellen en dan gaan we beginnen."
Citaat uit de aantekeningen van Jan de Bruijn

Tienhoven
"Het was vrijdagmiddag, meester de Groot sloot het voorleesboek en kondigde het einde aan. Dit betekende allereerst dat ieder alles netjes opruimde, daarna wenste hij ons allemaal een fijn weekeinde en gaf de klokkenluider opdracht te gaan bellen en in een wip was de klas naar buiten en op weg naar huis.
De molen heeft de naam De Trouw Waghter sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze naam heeft de molen te danken aan de rol die de molen voor onderduikers heeft gespeeld. De toenmalige molenaar gaf door middel van diverse wiekstanden signalen door. Toen we Tienhoven uit waren werd de groep kleiner. Bij de molen stapten Oppie en ik over het bruggetje bij Teus Bakker. We hadden geluk, want in het stoom waren Teus en Jan aan het werk. Met de deur in huis vallend vroeg ik aan Teus of hij morgen plannen had. Als jullie vrij zijn kan ik wel een paar werklui gebruiken. Ik moet morgen met een auto vol zakken naar Breukelen. Uiterlijk 9.00 uur vertrek ik. Zou dat de heren schikken? Stukkezak verplicht. Accoord? Goed! Dat Teus, dag Jan. Tot morgen. In looppas gingen we de adere kinderen achterna en voor de brug hadden we ze ingehaald. Voorzichtig zei Oppie nog dat het niet zeker was of hij mee kon. Zaterdags moest hij vaak zijn vader helpen dus wacht maar niet op me. Jammer, maar dan zien we elkaar weer op maandag. Pa en Moe hadden geen enkel bezwaar, dus ik was de volgende morgen al vroeg present met stukkezak daar bij die molen. Klinkt goed. Voor negen uur was de hele lading voor Breukelen opgeladen. Teus sprak nog even met Jan de vaste knecht, liep nog even naar zijn vader om zich af te melden. Samen stapten we in de auto, Teus startte de auto en daar reden we dan in de richting Breukelen. HEt was een gezellige cabine met een lange bank over de hele breedte met een mooi uitzicht op de weg. Jan vroeg natuurlijk alles over de auto en of auto besturen moeilijk was. Daar passeerden we al de brug die naar Breukelerveen voerde. Wij bleven langs het kanaal rijden en langs die mooie plas die ook tegen onze achtertuin kabbelde."
Bron: citaat uit de aantekeningen van Jan de Bruijn 1917-2008


Foto: Jan de Bruijn en Jan de Bruijn
De linker Jan, zoon van Jo en Bets de Bruijn
De rechter Jan, zoon van Hein en Mien de Bruijn
Er is nog een Jan de Bruijn (niet op foto), zoon van Roel en Net de Bruijn.
En is er dan nog een Jan de Bruijn? In de brief van de grootvader Jan de Bruijn wordt genoemd "Hanna en de kleine Jan" en "Pasen gaat Steven naar Amsterdam met vrouw en zoon". Dit zou betekenen dat de zoon van Steven de Bruijn en Johanna Muis, dat er 4 Jan de Bruijn's zijn geweest, allemaal neven van elkaar van dezelfde generatie.
Bron: aantekeningen van Jan de Bruijn 1917-2008


Foto: Jan de Bruijn en zijn zuster Antonia Martina (Tonia of To) de Bruijn.
28 januari 1932; Jan ruim 14 jaar oud en Tonia 21 jaar oud.

Evert de Jager, vriend van Tonia (To), mijn zuster, moest een woning schilderen in de buurt van Utrecht en vroeg mij of ik zin had om met hem mee te gaan. Ik had geen school, dus ik accepteerde de uitnodiging. We gingen met de motor en Jan klom achterop. Omstreeks 12 uur gingen we ons broodje opeten in een café. Op een gegeven moment komt er een kennis van Eef binnen. Ook Jan krijgt een hand en hij voegt er aan toe: "Dit is zeker de broer van To." Ja zegt Evert, dat wil zeggen halfbroer. Jan moest wel even slikken. Maar hij zei niets, vroeg niets, toen niet en nooit...14 jaar was ze mijn zuster geweest en het zou nooit anders worden. Heel blij ben ik altijd met mijn zuster en ook met mijn broer geweest en nog altijd heb ik spijt dat ik haar niet in Australië heb opgezocht. Het is echter niet anders.

Ik vraag jullie aandacht voor mijn kostuum. Een pofbroek zeiden wij. De broek moest strak over de knie in een mooie sportkous. Eigenlijk moest ik in de lange broek, daar had ik nog geen zin in. Maar er kwam heel iets anders en daar ben ik wel voor bezweken. Waar het vandaan kwam en wie er zicht het eerst mee vertoonde is mijn niet bekend. Plotseling zag je leerlingen van onze school met het nieuwe hoofddeksel, meisjes een rode baret, jongens een rode pet. Het aantal sterren gaf aan tot welke klas je behoorde. De rage heeft niet lang geduurd, maar ik heb het bewijsmateriaal wel bewaard.

Bron: citaat uit de aantekeningen van Jan de Bruijn 1917-2008
Amersfoort
Hein en Mien huurden een huis aan de Heiligenbergerweg 17 in Amersfoort. Terug in de oude stad waar ze 19 jaar geleden begonnen waren. Hun jongste zoon Jan ging mee. Pa vroeg zich wel af of het verstandig was enkele maanden voor je eindexamen van school te veranderen. Hij had toch ook die korte tijd heen en weer kunnen reizen. Maar hier in de stad woont hij bijna naast de school. Hij maakte ook kennis met zijn neven Jan en Tonnie de Bruijn.

"Naast ons woonde een grote familie. Zij hadden een aantal zoons en dochters. Rinus van de Wetering werd mijn vriend en is dat gebleven. Hij was typograaf en stond dagelijks aan de degelpers. Als we thuis waren was dat meestal bij ons. Wij hielden beiden van schaken en dat deden we vaak. Gezellig een pilsje drinken deden we ergens in de Langestraat. Voor een goede film gingen we naar het City-theater, vlakbij de Varkensmarkt aan het begin van de Weversingel. Regelmatig stapte ik naar de overzijde, daar was Hein aan het werk, de fietsenmaker. Bij goed weer dronken we samen met moeder en dochter koffie. Natuurlijk bij Hein een nieuwe fiets gekocht, een Batavus."
Bron: citaat uit aantekeningen Jan de Bruijn 1917-2008

Tweede helft 1937
Er waren enkele duizende onderwijzers werkloos. Van een vaste baan kon nog geen sprake zijn. Oorzaak: de regering stelde het vereiste aantal leerlingen per klas en per school wat hoger vast, waardoor een groot aantal onderwijzers wachtgelders werden en de oplossing voor de scholen werd gevonden; kwekeling met akte. Onze minister heette toen Colijn. Achtereenvolgens heb ik toen gewerkt in Amersfoort, Nijkerk, Soest en Zeist. Mijn vervoermiddel is altijd de fiets geweest en dat was nooit een probleem. Dankzij moeder is het een fijne tijd geworden en het werd pas echt bijzonder toen ze zei wat je verdient mag je houden als kleedgeld en zakgeld. Het gevolg was dat ik aan het eind van dat jaar mijn moeder kon mededelen dat mijn spaarpot er aanzienlijk beter uitzag. Voor de veiligheid vertelde ik haar waar mijn brandkast zich bevond en dat mijn kapitaal de twee honderd gulden naderde en dat ik hoopte binnen afzienbare tijd een motor te kunnen kopen om afstand tussen werk en huis wat prettiger te kunnen overbruggen. Het is me gelukt. Enige tijd later ben ik naar Henk Verhoef gestapt en hem mijn plannen voorgelegd en naar de prijs gevraagd. 320 gulden. Dan moet ik nog even wachten. Hoeveel heb je dan? 200 gulden. Daarvoor lever ik jou een Batavus 125 cc met een aanbetaling van 200 gulden en de afbetaling mag je zelf regelen. Henk, mijn broer, gaf me nog een paar rijlessen op zijn Tornax en al heel gauw was ik klaar voor het examen. Jan had zijn motorrijbewijs, een splinternieuwe Batavus 125 cc en eind 1939 zijn schuld helemaal betaald.
Bron: citaat uit de aantekeningen van Jan De Bruijn 1907-2008


Foto links: Lenie Gons - achter op de foto staat geschreven "A little remembrance, Your Lenie"


Foto rechts: Jan de BruijnFoto: De motor en de loodzware zwarte leren jas
Klik op de foto om deze te vergroten

Jan trouwde, 32 jaar oud, op 18-10-1949 in Medemblik met Magdalena (Lenie) Gons, 23 jaar oud. Magdalena is geboren op 11-03-1926 in Medemblik, dochter van Pieter (Piet) Gons en Jacoba van Appeldoorn.

Kinderen van Jan en Magdalena:
1 Jacoba Abrahamina (Jacomien) de Bruijn, geboren op 25-04-1950 in Zaandijk.
2 Hetty de Bruijn, geboren op 03-04-1952 in Zaandijk.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten


Foto: "Examen Mulo Alkmaar 1962"


Foto:
Jan de Bruijn links (circa 1970/1975)

Jan de Bruijn rechts (2004)

Hein de Bruijn (mijn grootvader)


Foto: links Hein (huzaar) en rechts ?.

Hein de Bruijn is geboren op 02-02-1887 in Culemborg, zoon van Jan de Bruijn en Antonia Bogaard. Hein is overleden op 23-08-1966 in Amersfoort, 79 jaar oud.

Hein:
(1) trouwde, 30 jaar oud, op 04-04-1917 in Culemborg met Abrahamina Johanna (Mien) van de Waardt, 32 jaar oud. Abrahamina is geboren op 23-01-1885 in Culemborg, dochter van Hendrik van de Waardt en Wouthrina Kars. Abrahamina is overleden op 08-02-1941 in Utrecht, 56 jaar oud.
2) trouwde, 58 jaar oud, op 24-01-1946 in Utrecht met Im (Impje) van Tol, 52 jaar oud. Im is geboren op 15-03-1893 in Alkmaar.Im is overleden op 23-09-1984 in Doetinchem (Verpleeghuis), 91 jaar oud.


Foto: Hein en Abrahamina Johanna

Beroepen van Hein:
vanaf 1905
huzaar bij 1e regiment huzaren van het 3e legerkorps, later
wachtmeester adminstrateur van hetzelfde regiment (Prins Willem III kazerne te Amersfoort)

vanaf 04-04-1917 Fourier; een onderofficier, die voor de inlegering, wapening, fouragering, kleeding, enz. der compagnie zorgt, en tevens compagnieschrijver is.
vanaf 01-12-1926 Afdelingschef van Metaaldraadlampenfabriek "Holland"
vanaf 02-11-1927
Middenstander; kruidenierszaak (als gevolg van reorganisatie en ontslag vorige betrekking)

Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Foto: trouwboekje Hein de Bruijn en Im van TolFoto: Hein de Bruijn en Impje van Tol
Was dit echt of humor speciaal voor de foto?


Foto: Fierbeekstraat te Amersfoort
Oma de Bruijn (Im) zat altijd vol verrassingen, vermoedelijk heeft zij deze pakjes geregeld.
Na een nacht slapen aan de Flierbeekstraat kregen Hetty en ik altijd een stuiver, zo hebben we toch heel wat gespaard.