vrijdag 19 juni 2009

Nederland in de Tweede WereldoorlogHerinneringen aan de Tweede Wereldoorlog

Nederland in de Tweede Wereldoorlog.
Op deze website vindt U informatie over Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Doelstelling is belangrijke persoonlijke gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland een plaats te geven op het internet.

zondag 14 juni 2009

Tabaksvelden Amersfoort-HogewegDe Middelburgse arts Casper Pelletier maakt in het jaar 1610 melding van het feit, dat de teelt van tabak voor het eerst werd waargenomen rond het handelsplaatsje Veere.

Amersfoort
Binnen enkele jaren bleek de zanderige ondergrond in de streek rond Amersfoort toch beter geschikt voor de tabaksteelt. Waren er in 1636 nog 50 tabakstelers rond Amersfoort gevestigd, in 1670 waren het er al 120 en tien jaar later zelfs 200. De teelt in de gebieden rond Nijkerk, Elst, Wageningen, Amerongen en Arnhem groeide bijzonder voortvarend. Ook in andere delen van de provincies Utrecht, Gelderland in Overijssel en zelfs tot in Gaasterland toe, werd tabak verbouwd.


Ondernemerschap en durf
Amersfoort was niet toevallig de eerste plaats waar tabaksteelt van enige omvang kon ontstaan.
De boeren beschikten over voldoende en vruchtbare grond, toonden de durf om iets nieuws te beginnen, hadden de grote steden Amsterdam en Utrecht als afzetgebied in de buurt, en zij konden ook (exclusief?) beschikken over kennis die toen nog (heel) zeldzaam was!


Amersfoort was het oudste centrum van de Nederlandse tabaksteelt. Vanaf 1615 werd hier tabak geteeld en verhandeld. De tabak ging naar Amsterdam, toen één van de belangrijkste tabaksmarkten ter wereld.


In de 17e en 18e eeuw was tabak de kurk waarop de Amersfoortse economie dreef. Het gebied tussen Amersfoort en Nijkerk was ooit goed voor 20-40% van de totale Nederlandse tabaksverbouw. Aan de Hogeweg zijn nog restanten van tabakschuren te zien.”


Vanuit Amersfoort verspreidde de teelt zich over de Utrechtse Heuvelrug en de Betuwe. De tabaksvelden lagen onder andere langs de Hogeweg. 's Zomers werden de bladen geoogst en te drogen gehangen in speciale, goed geventileerde tabaksschuren. Daarna werden de bladeren gefermenteerd: ze werden vochtig gemaakt en opgestapeld, waardoor er broei ontstond en het aroma zich ontwikkelde. De tabak was zeer geschikt als snuif- en pruimtabak en was van hoge kwaliteit. De tabak was echter niet bruikbaar voor sigaren. Toen die in de mode raakten aan het begin van de 19de eeuw en tabak werd geïmporteerd uit Indonesië, kromp de Nederlandse tabaksproductie. In en na de Tweede Wereldoorlog was er een korte opleving van de tabaksteelt, omdat er nauwelijks tabakimport mogelijk was.
Bron: http://www.amersfoortopdekaart.nl


Foto onder: gemaakt tijdens de 2e Wereldoorlog

Foto: De tabaksplanters zijn v.l.n.r. Hein de Bruijn, Bart van Deuveren; buurman/agrariër, Jo of Gijs de Bruijn; broer van Hein; Jo is de eigenaar van de plantage, Willem Woerdenbach; sigarenmaker; man van Martina de Bruijn, zus van Hein en Jo.
De jongens op de voorgrond: Tonnie de Bruijn, zoon van Jo en Bets en Jan de Bruijn, zoon van Hein en Mien (neven).
In het midden Tante Bets; vrouw van Jo.Veel later......

foto: Gijsbertus Adrianus Johannes de Bruijn (Jo of Gijs)aan de Hogeweg te Amersfoort.


Wat een "plaatje", helaas is het tegenwoordig bij lange na niet meer wat het was.
Bron: Jan Cornelis de Bruijn (kleinzoon van Jo)
Foto: links het huis van Jo en Bets; Hogeweg 130 te Amersfoort en rechts Hogeweg nr. 132. Het gebouw lag direct naast de oprit voor de A28 naar Hoevelaken. Het werd gesloopt in juni 1986. Deze plek hoort nu bij Rustenburg.
Bron: Archief Eemland; augustus 1971

Foto: De tabaksplanters zijn v.l.n.r. Hein de Bruijn, Bart van Deuveren; buurman/agrariër, Jo of Gijs de Bruijn; broer van Hein; Jo is de eigenaar van de plantage, Willem Woerdenbach; sigarenmaker; man van Martina de Bruijn, zus van Hein en Jo.
De jongens op de voorgrond: Tonnie de Bruijn, zoon van Jo en Bets en Jan de Bruijn, zoon van Hein en Mien (neven).
In het midden Tante Bets; vrouw van Jo.

vrijdag 12 juni 2009

Afbeeldingen van Persoonsbewijzen

Bericht van René van Eunen,

Ik zal u uitleggen waarom ik naar afbeeldingen van persoonsbewijzen zoek. Ik ben bezig met een website waarop ik scans van persoonsbewijzen plaats. Deze worden alfabetisch op familienaam gerangschikt. Daarvoor heb ik medewerking nodig van mensen die in het bezit zijn van persoonsbewijzen en die scans beschikbaar willen stellen. Het zou geweldig zijn als u aan dit project zou willen meedoen. U wordt uiteraard als bron op de site vermeldt. Ik ben nog in een vroeg stadium, maar de site is al online:

www.persoonsbewijzen.nl

De site is uiteraard interessant voor genealogen en andere onderzoekers maar niet in de laatste plaats ook voor nabestaanden/nakomelingen van oorlogsslachtoffers die vaak niet meer over fotomateriaal van hun familieleden beschikken. Wrang is het uiteraard wel dat juist deze persoonsbewijzen er op gericht waren mensen te vervolgen. Maar het is vaak het enige document met foto dat nog voorhanden is van een familielid.

Mocht u personen kennen die ook mee willen doen aan dit project, laat ze dan vooral contact met mij opnemen.

Met belangstelling zie ik uw antwoord tegemoet.
Met vriendelijke groet,
René van Eunen

donderdag 11 juni 2009

Nog een familielid gevonden

Steven (Steef) de Bruijn
Steven is de zoon van Jan de Bruijn. Jan de Bruijn is de zoon van Stephanus Marinus de Bruijn. Stephanus Marinus is de zoon van Jan de Bruijn en Antonia Bogaard.

Steven is van beroep begrafenisverzorger.
Zijn gezin bestaat uit 6 kinderen en 5 kleinkinderen

Tot nu toe bekend:
Stephanus Marinus (Steven) de Bruijn is geboren op 07-07-1892 in Houten, zoon van Jan de Bruijn en Antonia Bogaard. Stephanus is overleden op 29-07-1966 in Sint-Maartensdijk, 74 jaar oud. Stephanus:
(1) trouwde, 26 jaar oud, op 18-10-1918 in Soest met Johanna (Hanna) Muis, 21 jaar oud. Johanna is geboren op 12-02-1897 in Soest, dochter van Johannes Muis en Maria Buurman.
(2) trouwde, 54 jaar oud, op 27-02-1947 in Maartensdijk met Elizabeth Francina van Dijke, 40 jaar oud. Elizabeth is geboren op 24-05-1906 in Sint-Maartensdijk. Elizabeth is overleden op 21-07-1990 in Utrecht, 84 jaar oud. Zij is begraven op 26-07-1990 te Sint-Maartensdijk.

Kinderen van Stephanus en Johanna:
1 Jan de Bruijn, geboren in 1919.
2 Maria Antonia (Marietje) de Bruijn, geboren op 09-12-1920.

II-a Jan de Bruijn is geboren in 1919, zoon van Stephanus Marinus (Steven) de Bruijn en Johanna (Hanna) Muis. Jan is overleden op 06-05-1998 in Elst, 79 jaar oud. Hij is begraven op 11-05-1998 te Westbroek (Algemene Begraafplaats).
Jan:
(1) trouwde met Elsje Oudhof. Elsje is overleden vóór 1992.
(2) trouwde met Saartje van Herk. Saartje is overleden na 1998.
(3) trouwde met Hendrika Maria van de Kolk.

Kinderen van Jan en Hendrika:
1 Coby de Bruijn.
2 Jen de Bruijn.
3 Steven (Steef) de Bruijn.

dinsdag 2 juni 2009

1910 en hedenEen Pinkster-weekend met onze kleindochters Hester en Judith Meijer.

Met onder andere een dagje Openluchtmuseum in Arnhem.

Een foto van het gezin in die tijd was een ernstige zaak (dat kun je wel zien), want het was een dure aangelegenheid en niet voor iedereen weggelegd.

De kleding stamt uit het jaar 1910. De foto is gemaakt 31 mei 2009.
Achter de stoel: links Harry en rechts Judith
Voor: links Jacomien en rechts Hester